Ülkemizdeki medeniyet miraslarını ve modern dünyadaki sanatsal faaliyetleri takip etmemiz için gezmemiz gereken müzelerden 12 tanesini sizler için derledik.
1-) Anadolu Medeniyetleri Müzesi – Ankara
Altındağ ilçesinde bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Anadolu’daki arkeolojik eserlerin sergilendiği, dünyadaki sayılı müzelerden biridir.
Açıldığı ilk dönemde (1921) yalnız Hitit dönemine ait eserler sergilenirken, zamanla diğer uygarlıklara ait eserler de sergilenmeye başlanmış ve Hitit Müzesi olmaktan çıkıp Anadolu Medeniyetleri Müzesi haline gelmiştir.
Kendine özgü koleksiyonları barındıran bu önemli müzede, Paleolitik Çağ’dan başlayarak günümüze kadar Anadolu arkeolojisi sergilenmektedir.
1997 senesinde 68 müze arasından Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nü almıştır.
2-) İstanbul Arkeoloji Müzesi
Osmanlı İmparatorluğu’ndan bize miras kalan sayısız yapıdan biri. Kuruluşu 1891 olan bu müze, ‘Arkeoloji Müzesi’, ‘Eski Şark Eserleri’ ve ‘Çinili Köşk’ olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktadır.
İçerisinde 1 Milyondan fazla eseri barındıran bu müze, Gülhane, Osman Hamdi Bey Yokuşu’nda ziyaretçilerini bekliyor.
3-) Zeugma Mozaik Müzesi – Gaziantep
9 Eylül 2011 tarihinde açılan ve tam 1700 metrekarelik mozaik ile dünyanın en büyük ikinci müzesi olma unvanını taşıyan Zeugma Mozaik Müzesi, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.
Roma dönemine ait çeşmeler, 2 bin senelik mozaikler, meşhur Çingene kızı, Mars heykeli gibi önemli eserleri barındıran bu müze, yaklaşık üç sene boyunca dünyanın en büyük mozaik müzesi olarak kaldı. 28 Aralık 2014 tarihinde açılan Hatay Arkeoloji Müzesi’ne, bu unvanı devretmek zorunda kaldı.
4-) Hatay Arkeoloji Müzesi
Yapımına 2011 senesinde başlanan bu müze, 32.754 metrekare kapalı alanı, 10.700 metrekare sergi alanı ve 3500 metrekare sergilenen mozaikle dünyanın en büyük mozaik sergisidir.
İçerisinde Soterya Mozaiği gibi ünlü eserleri de bulunduran bu müze, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından açılmıştır.
5-) Topkapı Sarayı Müzesi – İstanbul
Osmanlı İmparatorluğu’nun yaklaşık 400 sene boyunca içinde dünyayı yönettiği bu muazzam yapı, ilk defa Sultan Abdülmecit döneminde ziyarete açılmıştır. Abdülmecit, Dolmabahçe Sarayı’na taşındıktan sonra, Topkapı Sarayı’ndaki eski eserleri İngiliz elçisine göstermiş ve kendisini içeride gezdirmiştir. Buranın ilk ziyarete açılışı bu şekildedir.
İlerleyen dönemlerde, yabancı ziyaretçileri bu sarayda gezdirmek ve içerisindeki eski eserleri tanıtmak adet haline gelmiş ve ilk defa Sultan Abdülaziz döneminde cam bölmeler yaptırılarak hazinedeki eski eserler muhafaza altında ziyaret edilmeye başlanmıştır.
Halkın ziyaretine açılması ise, 3 Nisan 1924 tarihinde gerçekleştirilmiştir.
6-) Amasya Arkeoloji ve Mumya Müzesi – Amasya
1958 senesinde kurulan bu müze, 11 ayrı medeniyete ait arkeolojik etnografik eserler, sikke, mühür, el yazması ve mumya gibi 24.000 civarında esere ev sahipliği yapmaktadır.
Müze bahçesindeki Sultan I. Mesud türbesinin içerisinde altı adet mumya bulunmaktadır. Bu mumyalar, İlhanlı dönemine ait, Anadolu valisi Şehzade Cumudar, Amasya emiri İşbuga Noyan, İzzettin Mehmet Pervane, bir cariye ve kız çocuklarına aittir.
Bu müze, Amasya’daki Atatürk Caddesi üzerinde ziyaretçilerini bekliyor.
7-) Türk ve İslam Eserleri Müzesi – İstanbul
19. yüzyılın sonlarına doğru kuruluş çalışmalarına başlanan ve 1913 senesinde halka açılan bu müze, Mimar Sinan’ın en önemli eserlerinden biri olan Süleymaniye Camii Külliyesi içindedir.
İlk ismi “Evkâf-ı İslâmiye Müzesi” olan bu yapı, Cumhuriyetin ilanından sonra bugünkü adını almıştır.
Müze içerisinde İslam dünyasının çeşitli ülkelerinden getirilmiş sanat eserleri, taş ve pişmiş toprak, metal ve seramik objeler, cam eşyalar, el yazması kitaplar, ahşap işlemeler, 13. yüzyıl Selçuklu halıları, Türk halı şaheserleri gibi eserler sergilenmektedir.
8 -) Bursa Kent Müzesi
Bursa Kent Müzesi, 2004 senesinden bu yana eski adliye binasında hizmet vermektedir.
Bursa’nın 7000 sene içinde geçirdiği değişim ve dönüşümleri sergileyen bu yapı, geleneksel ticaret hayatını yansıtan dekorlar, kentin topografik maketi, Bursa’da yaşamış 6 Osmanlı Padişahının balmumu heykeli gibi görülmeye değer eserleri barındırmaktadır.
9-) İslam, Bilim ve Teknoloji Müzesi – İstanbul
Gülhane Parkı içinde bulunan ve 2008 senesinde hizmete giren bu müze, Türk Bilim Adamları (TÜBA) onursal üyelerinden ve Frankfurt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından hazırlanmış, 9-16’ıncı yüzyıl arasındaki Müslüman bilim insanları tarafından icat edilmiş çeşitli bilim ve teknoloji aletlerini bizlere sunmaktadır.
Türkiye’de yaşayan ve Müslüman olduğunu söyleyen herkes, Müslümanların dünyadaki teknolojik gelişmelerden geri kaldığını kabul edip, bu sıkıntılı durumdan kurtulmak için elini taşın altına koymalıdır. Bu konuda yapılması gereken ilk iş ise, bize bu konuda örnek olacak Müslüman bilim insanlarını ve bizlere bıraktıklarını araştırmak, öğrenmek ve geliştirmektir. Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından hazırlanan bu müze, geçmişimizi öğrenmek ve geleceğimizi planlamak konusunda bizler için bulunmaz bir fırsattır.
10-) Mevlana Müzesi – Konya
1926 senesinden bu yana faaliyet gösteren bu müze, “Mevlana Türbesi” olarak da anılmaktadır.
18.000 metrekarelik zemin alanı üzerine inşa edilen bu müze, ücretsiz olmadan önce Kültür Bakanlığı’na en çok gelir getiren ikinci müzeydi. (İlki Topkapı Sarayı)
11-) İstanbul Modern Sanat Müzesi
Kısa ismiyle İstanbul Modern, Türkiye’nin ilk modern sanat müzesidir.
Denizcilik İşletmeleri için kuru yük deposu olarak inşa edilen 4 numaralı antrepo binası müzeye dönüştürüldükten sonra 11 Aralık 2004 tarihinde hizmete giren İstanbul Modern, çağdaş sanatın başlangıcından günümüze dek geçirdiği süreci, 20. yüzyılda ülkemizin geçirdiği sanatsal dönüşümü yansıtarak, resim, heykel gibi eserlere ev sahipliği yapıyor.
12-) Ayasofya Camii
İmparator Jüstinyen tarafından 537 senesinde yaptırıldı.
Fatih Sultan Mehmet tarafından, fethin sembolü olarak, İstanbul’un Müslüman yurdu olduğunu belgelemek amacıyla Cami haline getirildi.