ERZİNCAN HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Yukarı Fırat bölümünde yer alan ve yüzölçümü 11.903 kilometrekare olan Erzincan’ın toplam nüfusu 316.841 kişidir. Şehir genellikle dağlar ve platolarla kaplıdır. Doğuda Erzurum, batıda Sivas, güneyde Tunceli, güneydoğuda Bingöl, güneybatıda Elazığ-Malatya, kuzeyde Gümüşhane-Bayburt ve kuzeybatıda Giresun ile komşudur.
Erzincan’ın ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Merkezdeki şeker, et ve süt fabrikaları sığır besiciliğinin gelişmesini sağlamıştır. Özellikle süt ürünlerinden Erzincan’ın tulum peyniri ünlüdür. Verimli toprakları sayesinde birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bunlardan bazıları M.Ö. 2000’li yıllarda Hayaşlılar, Hurriler, Hititler, Asurlar, Urartular, İstikler, Medler, Persler ve Ermeniler olmuştur.
Anadolu’nunen eski ve tabi kalelerinden biri olan Kemah Kalesi, Abrenk Kilisesi ve Mamahatun Kervansarayı gibi birçok tarihi zenginlikleri olan Erzincan turizm açısından da çok değerlidir.
Anadolu’nunen eski ve tabi kalelerinden biri olan Kemah Kalesi, Abrenk Kilisesi ve Mamahatun Kervansarayı gibi birçok tarihi zenginlikleri olan Erzincan turizm açısından da çok değerlidir.
Erzincan’a ulaşım demir yolu, kara yolu ve hava yolu ile sağlanmaktadır. Türkiye’nin büyükşehirlerinden uçak seferleri ve otobüs seferleri düzenlenmektedir. Havaalanı şehir merkezi arası 7 kilometredir. Otomobil ile seyahat edecekler için Erzincan İstanbul’dan 1036 kilometre, Ankara’dan 688 kilometre, İzmir’den 1278 kilometre, Adana’dan 742 kilometre, Samsun’dan 445 kilometre uzaklıktadır.
Erzincan Kadıgölü
Kemaliye ilçesinde bulunmaktadır ve şehrin en huzur verici yerlerinden birisidir. Yeşilin neredeyse her tonuna sahiptir ve soğuk su kaynakları muazzam. Yüksek dağlardan gelen yeraltı suları ile oluşan bu göl, eski zamanlarda ilçenin elektrik ihtiyacını karşılamakta idi. Bu durumu tekrar faaliyete geçirmek için çalışmalar yapılmaktadır. Burada bir de alabalık tesisi kurulmuştur. Üstelik ilçenin en büyük camisi olan Orta Cami de buradadır. Zaten buraya gelen camiyi de ziyaret etmektedirler.
Erzincan Beytahtı Mesire Yeri
Özellikle havanın güzel olduğu zamanlar yöre halk tarafından kullanılan bu mesire yeri Karasu Nehrinin kenarındadır. Soğuk su kaynaklarına da sahip bu yemyeşil yer, piknik yapmak isteyenlerin ilk tercihi diyebiliriz. Doğa ile iç içe olmak isterseniz Erzincan’a 15 km mesafedeki bu mesire yerine gelin.
Erzincan Mama Hatun Kervansarayı
Tercan ilçesinde bulunan bu kervansaray olduk.a büyük ve kompleks bir yapıdır. Saltuklulara kadar uzanan tarihi ile de ilgi çekmektedir. Ama maalesef yapılan onarımlar orjinalliğini bozmuştur. Kervansarayın yanı sıra Mama Hatun Türbesi ve bir de hamam bulunmaktadır. Ulaşımı kolay olan bu kervansarayın 1192 ila 1202 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. SAhip olduğu kitabe çok yıprandığı için pek bilgi elde edinilememiş. Ama mimarının Ahlatlı Ebun-Nema bin Mufaddal olduğu okunabiliyor. Burası Saltuklu prensesi Mama Hatun adında yapılmıştır.
Erzincan Aygır Gölü
Şehir merkezine 45 km mesafedeki bu göl, Üzümlü ilçesinde bulunmaktadır. Ülkemizinde en büyük krater göllerinden birisi olup turizm bakımından çok önemlidir. İsterseniz kamp yapma, bot gezisi ve traking yapma imkanınız da var. Doğal güzelliği ile cezbeden bir yerdir.
Erzincan Melik Gazi Türbesi
Mengücek Beyliğinin kurucu olan Melik Gaziye ait bir türbedir. Kemah ilçesinde bulunan türbe, yüksek bir tepede ve Fırat Nehrinin kenarındadır. Sekizgen yapılı ve iki katlı olan bu türbe maalesef bazı dönemler açıldığı için bozulmuştur. Son onarım yılı ise 1991 yılıdır.
Erzincan Müzesi
1986 yılından beri hizmet veren bu müzede çok önemli eserler sergilenmektedir. Şehirden alınan mineral, taş, toprak, kristal, kayaç gibi örnekler saklanıp sergilenmektedir. Sergilenen diğer kalıntılar ise fosil örnekleri, bir hücreli bitki ve hayvanlar, doğal ortamına uygun ortam sağlanan likenler, omurgasızlar, şehirde yaşayan balık çeşitleri, amfibiler, şehirde yaşayan ve nesli tehdit altında olan hayvanların postları ve iskeletleri ve daha fazlası. Tabi bunların yanı sıra arkeolojik ve etnokgrafik eserlerde sergilenmektedir.
Erzincan Otlukbeli Gölü
İsminden de anlaşılacağı gibi Otlukbeli ilçesinde bulunan göl, şehrin en gözde yerlerindendir. Gerek yöre halkı olsun gerekse yerli, yabancı turistler olsun sık sık mesire yeri olarak kullanılmaktadır. İlçeye mesafesi 6 km olup 6500 metrekare alana sahiptir. Gölün derinliği yakşalık 15 metreden başlayıp 20 metreye kadar çıkıyor. Bu göl, 1994 yılında Doğal Sit Alanı olmuştur.
Erzincan Girlevik Şelalesi
Şehrin doğal güzelliklerinden olan şelalenin şehir merkezine olan mesafesi 30 km’dir. Şelalenin suları kayalar üzerinden parça parça akmaktadır. Tıpkı Kadıgölü gibi şehrin en dinlendirici yerlerindendir. İster piknik yapın isterseniz şelaleye yakın lokantalarda alabalık ya da ızgara yiyin. Bu şelale Merkez ilçeye bağlı Çağlayan beldesinde bulunuyor.
Erzincan Sakaltutan Kayak Merkezi
Soğuk denince akla gelen ilk şehirlerden birisi de her halde Erzincan’dır. Böyle soğuk bir şehirde kayak merkezi olmazsa ülkemizin ayıbı olur. Ki şükür ki var ve kayak yapmak isteyenlerin gözde mekanı diyebiliriz. Şehir merkezine 44 km mesafedeki bu merkez, özellikle kış tatili için ideal. Burada bulunan tesis 60 kişi yatak kapasiteli konaklama yeri, 100 kişilik restoran, spor odaları ve sauna bulunmaktadır. Kayak merkezi 1026 metre uzunluğuda ve 110 askılı teleskiye sahip.
Ergan Kayak Merkezi
Şehrin bir diğer kayak merkezi yine Merkez ilçeye bağlı olan Ergan Kayak Merkezi’dir. Şehir merkezine 12 kilometre mesafedeki bu merkez, ülkemizdeki en uzun liftlerden oluşan teleferik ve telesiyej tesisine sahip. Burası Sakaltutan Kayak Merkezinden daha gelişmiştir. 1800 metre, 2662 metre ve 2455 metre uzunluklarında pistlere sahiptir. 2 etap var. Bunların birisi Ardıçlı Gölünde diğeri ise Yayla Düzü’nde başlıyor. Gelişmiş ve kapsamlı bir kayak merkezi olan Ergan Kayak Merkezi, tercih edilen ilk kayak merkezi olmalıdır.
Erzincan Kemah Kalesi
İsminden de anlaşılacağı gibi Kemah ilçesinde bulunan kale, önemli turizm noktalarından. Bir çok medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Özellikle savaşlarda önemli bir savunma noktası olmuştur. Diğer yandan Evliya Çelebi, Seyahatname isimli eserinde kaleden bahsetmekte ve kale ile ilgili bilgiler vermektedir.
Erzincan’da Gezilip Görülecek Diğer Yerler
- Erzincan Karanlık Kanyon
- Erzincan Ilıcası
- Erzincan Gülabibey Camii
- Erzincan Köroğlu Mağarası
- Erzincan Ekşisu Kaplıcası
- Erzincan Hıdır Abdal Sultan Türbesi
- Erzincan Abrenk Kilisesi
- Munzur Dağları
- Erzincan Altıntepe Ören Yeri
Lezzet festivali: Kelecoş
İçine fasulye, nohut, mercimek ve buğdayın girdiği bir yemek düşünün. Şimdi bir de bu yemeği kuzu eti ile taçlandırdığınızı. Bu bile yeterli olmuştur sanıyoruz. Kelecoş özel günlerin, davetlerin, bayramların olmazsa olmaz yemeklerindendir. Iğdır, Sivas veya Elazığ’da da aynı özenle karşımıza çıkar.
Hamuru özel, eti yumuşacık: Kemah tiridi
Özenle mayalanan yumuşacık bir hamur, ince ince şeritler halinde kesilerek fotoğraftaki gibi söğüşe uygun etle buluşmaya hazırlanıyor (genellikle kuzu eti). Hamurlar çıtır çıtır, et yumuşacık tam da suyuna ekmek banmalık. Haydi afiyet olsun o zaman.
Bir bayram geleneği : Keşkek
Özellikle bayram sabahlarında keşkek yemek bir gelenek haline gelmiştir. Hatta yakın zaman öncesine kadar arefe günlerinde, her mahallede mutlaka odun fırınları yakılır ve mahalle halkı yardımlaşarak önce herkes için ev ekmeği sonra da keşkek yapılırmış.
Ceviz ve kayısının mükemmel uyumu: Gasefe
Kayısı deyince aklımıza hemen Malatya geliyor evet ama Erzincanlıların da bir gasefesi var ki… Haşlanan kayısıların üzerine tereyağı gezdirilip isteğe bağlı ceviz, fındık, fıstık ile süsleniyor.
Sabah akşam yersiniz: Kahküllü pilav
Orijinalinde kurutulmuş taze fasulyeler ile hazırlanan bu lezzetli pilavı, fasulyeyi kurutmadan da yapmak pek mümkün. Erzincan sofralarında sıklıkla yerini alan bu yemek, tabak tabak yeniyor. Bulgur pilavına bir alternatif olan kahküllü pilav denenmesi gereken lezzetlerden.
Onsuz çay olmaz: Erzincan lokumu
Erzincan lokumu çay saatlerinin olmazsa olmaz kahramanıdır. Tereyağı ve sıvı yağ aynı anda kullanılıyor ve ortaya kıyır kıyır bir tat çıkıyor. Pudra şekeriyle de son dokunuş yapıldıktan sonra, beş çaylarında masadaki yerini alıyor.
Erzincan çorbası ya da kesme çorba diye de bilinir: Erzincan çorbası
Özel yapılan minik minik köfteler haşlanıyor, içine taze fasulye de ekleniyor. Bunlarla yetinmiyor tabii ki; sarımsak, maydanoz, dereotu, karabiber gibi lezzetler de son dokunuş yapıyor. Özellikle Ramazan ayında hemen hemen her evde pişen bu çorba, tok tutan bir yapıya sahip.
Bir de Erzincanlıların elinden yiyin: Yaprak sarma
Yaprak sarmasını sevmeyen yoktur ancak yapamayan da çoktur. Her yörenin yemeği sayılabilecek bu lezzetin yeri Erzincanlılarda oldukça ayrı. Özel günlerde, bayramlarda, düğünlerde bir araya gelip tencerelerce sarılır, ertesi güne hazır edilir.
Kahvaltıda bile gözler onu arar: Kete
Açılan hamurun içine kavrulan un konuluyor ve fırına veriliyor. İçine isteğe bağlı kıyma harcı da konuluyormuş ancak Erzincan ketesi kahvaltılarda ekmek niyetine tüketildiği için sade yapılıyor.
Krep değil, omlet değil, mücver hiç değil: Kaygana
Hemen hemen her yörenin lezzetle yapıp yediği bir yemektir kaygana. Özellikle bayram kahvaltılarında tepsi tepsi yapılır. Bol yumurtalı, krebe benzeyen bir tarif olsa da tam anlamıyla krep gibi değildir, daha kalındır. İçine de yeşillikler eklenir.
Çökelek salatası da diyen var: Çökelek piyazı
Pratik tariflerin en başında gelir o. Bir çeşit salatadır evet. Dereotu, maydanoz ve yeşil soğanlar incecik kıyılır ve çökelek ile birleşir. Üzerine arzu edilen baharatlar da eklendiğinde her yemeğin yanına yakışır.
İsminde bir ağırlık var: Sarığı burma
Kendisi baklavanın en büyük rakibi olabilir. Bol cevizle yapılan tatlı oklava ile açılıp özel burma şeklini alıyor. Bayram ve özel günlerin aranan lezzetlerinden birisi olan sarığı burma, isteğe bağlı olarak kaymak ile servis yapılıyor.
Kemaliye’den selamlar: Ayva kalyesi
Erzincan’ın eski adı Eğin şimdi ki adı Kemaliye olan güzel ilçelerinden birinden çıkan lezzetli bir yemeğe geldik şimdi de. Aslında ayvanın patates niyetine kullanıldığı bir yemek arkadaşlar. Ama ne yemek! Ayvanın hafif ekşi, mayhoş tadından hoşlananlar bu yemeğe de bayılacak.
Kaynak: https://yemek.com/erzincan-yemekleri/
• Çayırlı
• Ilıç(İliç)
• Kemah
• Kemaliye
• Merkez
• Otlukbeli
• Refahiye
• Tercan
• Üzümlü
Erzincan’ın ekonomisi tarıma dayanır. Faal nüfûsun % 70’i tarım sektöründe çalışır. Mâden ve sanâyi sektörü gelişme hâlindedir. Hayvancılık tarımdan sonra en büyük gelir kaynağıdır.
Tarım: Her çeşit meyve, sebze ve tahılın yetiştiği Erzincan gerçek bir tahıl anbarıdır. Yetiştirdiği sebzenin üçte birini dışarıya satar. Buğday, arpa, çavdar, fasulye, fiğ, patates, domates, lahana ve havuç ilde yetiştirilen belli başlı tarım ürünleridir. Meyvecilik çok ileridir. Bilhassa kayısı, zerdali, dut, elma, armut ve bâdem bol yetişir. Üzümleri lezzetli ve meşhurdur. Eğin’in bâdemi isim yapmıştır.
Hayvancılık: Hayvancılık oldukça ileridir. Geniş mer’a ve çayırları hayvancılığın gelişmesinde rol oynamıştır. Koyun (çoğu karaman), sığır, kıl keçisi, manda, at ve arı kovanı ile hayvan potansiyeli oldukça zengindir.
Ormancılık: Erzincan’ın orman varlığı zengin değildir. Yüzölçümün % 9’u ormanlarla kaplıdır. Ormanlar çoğunlukla Kemah ve Refahiye sınırları içindedir. 300’e yakın köy orman içinde veya kenarındadır. Bu ormanlarda senelik ortalama 40 bin ster yakacak odun ve 2500 m3 inşaat kerestesi elde edilir.
Mâdencilik: Erzincan mâden bakımından zengin sayılmaz. Çoğu krom ve mangenez olmak üzere, demir, linyit, perlit, amyant ve tuz başlıca mâdenleridir.
Sanâyi: Erzincan sanâyi bakımından az gelişmiş bir ildir. Sanâyi 1950’den sonra gelişmeye başlamıştır. 1954’te İplik Fabrikası, 1960’lı senelerde, süt ve tuğla fabrikaları kurulmuştur. 1958’de Şeker Fabrikası ve 1970’li yıllarda ise Asbest Boru Fabrikası, Etüdaş Yem Fabrikası, Et Balık Kurumu, Salyangoz Fabrikası ve Un Fabrikası kurulmuştur. 1980’li yıllarda bir milyon çift kadın ayakkabısı kapasiteli Sümerbank Tercan Ayakkabı Fabrikası faâliyete geçmiştir.Halıcılık, kilimcilik, orman ürünleri, dokuma ve metal eşyâ sanâyi mevcuttur. Kemâliye’nin “Eğin Halısı” meşhurdur.
Ulaşım: E-23 Karayolu, İzmir-Ankara-Sivas-Erzincan-Erzurum üzerinden İran’a bağlanır. İl merkezi ve Refahiye ve Tercan ilçeleri bu güzergâhın üzerindedir. Haydarpaşa- Ankara-Erzincan-Erzurum-Kars demiryolu Erzincan’dan geçer. İliç ve Kemah demiryolu güzergâhı üzerindedir. Askerî hava alanı vardır. Sivil hava alanı, Eylül 1988’de işletmeye açılmıştır. Kemâliye’de Karasu üzerinde kelek ile yolcu ve eşyâ taşıma çok azalmıştır. Erzincan kara ve demir yolu bakımından önemli bir kavşak noktasındadır. Modern otobüs terminali 13 Mart 1992 depreminde ağır hasar görerek kullanılmaz duruma gelmiştir.
Kaynak: http://www.cografya.gen.tr/tr/erzincan/ekonomi.html
İlçede bir zamanlar dünyaca tanınan Kemaliye Halıları artık dokunmamaktadır. Birkaç el tezgahında ve ilçedeki Meslek Yüksek Okulunda amatörce bazı küçük parçalar dokunmaktadır.
Üzümlü Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ve Üzümlü Belediyesi tarafından, Belediye Hizmet Binasında yer tahsisi yapılmış ve 30/04/2005 tarihinde halıcılık kursuna başlanmıştır.
Erzincan ili Türkiyede doğa sporları açısından neredeyse tek;dünyada ise gereken önem verilirse önümüzdeki yıllarda yerini alacak.Bunu söylememi gerektiren en önemli sebep birçok doğa sporunun Erzincanda çok dar bir alanda yapılabilmesi.
Gelin görün ki bu elmas işlenemiyor ve dolayısıyla kitlelere hizmet edemeyip şehre de gelir getiremiyor.Birkaç kurum ve rahmetli vali Recep Yazıcıoğlundan başka bu iş için emek harcayan olmadı malesef.Kurumların yanı sıra biz bireylerin de üzerine düşen görevleri yerine getirmesinden hareketle en azından tanıtım işinde katkımızın olabileceğine inanıyorum.
Erzincanda Yapılabilen Doğa Sporları
Kış Sporları
Erzincanda hali hazırda Sivas yolu üzerinde bulunan Yıldırım Akbulut Kayak tesisleri mevcut.Burada kayak yapabilme imkânınız var.Ayrıca şuan hazırlanan projeyle geçen günlerde Erzincana gelen Turizm bakanımız Atilla Koç yakından ilgileneceğini söylediği Ergan Dağı projesi hayata geçirildiği zaman yörenin bu yöndeki birçok eksiği giderilmiş olacak.Projede bu yıl Ergan dağına tırmanma şeridi kurulması planlanmakta,kış aylarında da kayak yapılması hedeflenmektedir.
Ayrıca Erzincanda EDKİK(Erzincan dağcılık kayak ihtisas kulübü) ve Eğitim fakültesi dağcılık Kulübü kapsamında faaliyet gösteren sporcular Kayak sporunun gelişmesi için çaba harcamaktadır.
Yamaç Paraşütü
Erzincan yamaç paraşütü yapılabilmesi için çok zengin imkanlar sunmaktadır.Özellikle Çakırman bölgesi ve Yaylabaşı yamaç paraşütü için çok müsaittir.Erzincan Belediyesi ve Yaylabaşı Belediyesinin profesyonel yamaç paraşütü takımları bulunmaktadır.
Rafting
Erzincan sınırları içerisinden geçen Karasu nehrinde yapılmaktadır.Özellikle Sansa ve Kemah boğazı ile Kemaliye, İliç bölgelerinde zorlu parkurlar dikkat çekmektedir.Erzincan Munzur Fırat Doğa Sporları derneği çatısı altında profesyonel eğitimciler eşliğinde öğretilmekte ve her geçen gün ilgilenen sayısı artmaktadır.
Kano
Erzincanda Tercan baraj gölü,Mertekli göleti,Göyne baraj gölü üzerinde bu sporu yapma imkânı bulabilirsiniz.Erzincan Munzur Fırat Doğa Sporları derneği çatısı altında eğitimi verilmektedir.
Su Kayağı
Hatırlarmısınız bilmem;Sayın Vali Recep Yazıcıoğlu bu bölgeye dikkat çekmek için bu sporların hepsini denemiştir.Özellikle o dönemde akıllardan gitmeyen de bir görüntüsü vardı su kayağı yaparken.
Kano yapılan göllerin tamamında bu sporuda yapabilirsiniz.
Arazi Sürüşü-Off Road
Her ne kadar motor sporları içerisinde olsada arazinin doğal olması nedeniyle buraya da dahil edilebilir.Erzincanda zor arazi şartlarında araç kullanma imkânı veren düz Erzincan ovasıbu sporun meraklılarını bekliyor.Avcılık ve Atıcılık derneği üyeleri arazi araçları ile bu sporu düzenli olarak icra edip şehirdeki doğa sporlarının gelişimine çeşitlilik sunmaktadır.
Kaya Tırmanışı
EDKİK bünyesindeki dağcılaar tarafından şehrin muhtelif yerlerinde Özellikle de Kalecik Mevkiinde(Girlevik Çağlayanı civarı) kayalıklarda tırmanma ve iniş etkinlikleri yapmaktadır.
Ayrıca kışın donan Girlevik Çağlayanında buz ve kaya tırmanışı yapılabilmektedir.
Doğa Yürüyüşü,Kampçılık
Erzincan Munzur Fırat Doğa Spaorları derneği ve EDkik ile Eğitim fakültesi dağcılık Kulübü tarafından düzenli olarak yapılan bu etkinliklerde geniş imkanlar sunan Munzur ve Keşiş dağlarında yapılmaktadır.
Kaynak: http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=40936